De Zorgverlener

De opruimcoach

Ik heb echt veel spullen, maar gelukkig is Cokkie er vandaag om mij te gaan helpen. Blijf lekker kijken!

Hallo, mijn naam is Cokkie Bakermans en ik help mensen met opruimen.
Ik adviseer mensen altijd om te gaan opruimen omdat het gewoon echt een stuk fijner wonen is in een huis waar dingen een plek hebben en waar je je weg kan vinden en waarvan je weet wat er is en waar het is. Je krijgt er een heleboel rust en ruimte door en het is gewoon heel lekker overzichtelijk.

Ik heb drie tips. M’n eerste tip is: begin met het verzamelen van je spullen per soort. Begin met de administratie. Het is gewoon heel erg fijn als je weet dat alle belangrijke papieren bij elkaar zitten en het is ook gewoon heel fijn om alvast van alle overtollige ballast afscheid genomen te hebben. Dat geeft gewoon heel veel rust.

Verzamel al je kleding, je boeken, je textiel, lakens, ik kan het zo gek niet bedenken, maar probeer daar categorieën in aan te brengen en dan heb je in ieder geval alvast een goed overzicht van wat je en hoeveel je van alles hebt.

M’n tweede tip is: ga dan per categorie bekijken welke items je favoriete stukken zijn. Welke gebruik je nog, waar krijg je plezier van, welke vind je eigenlijk misschien helemaal niet zo mooi of heb je gewoon ooit van iemand gekregen en ben je eigenlijk liever kwijt dan rijk. Neem afstand van die items die je niet zo prettig vindt en houd alleen dat wat je echt nog gebruikt.

En m’n derde tip is: ken een plaats toe aan alle spullen die je hebt, dus zorg gewoon dat je weet waar iets is en dan kun je het ook altijd op die plek terugleggen en het is ook een fijn kader: als de kast vol is dan passen er niet meer kopjes in, of niet meer truien, of zo kun je ook heel erg kaderen van: als er nieuwe spullen in komen dan moet er misschien iets ruimte maken en zo houd je het heel erg binnen de perken.

Ik geef deze tips altijd aan mensen om gewoon fijn thuis te kunnen wonen en daarvan te kunnen genieten zeg maar, maar stel nou dat je op leeftijd bent en bijvoorbeeld dementie krijgt en je zou naar een verzorgingstehuis moeten dan is het gewoon ook heel erg fijn als je woning al opgeruimd is, want dat scheelt gewoon een heleboel werk verderop in het traject.

 

(Visited 194 times, 1 visits today)