“Ik ben Marlies Dekker en ik ga voor mijn YouTubekanaal Valies Ontdekkt op ontdekkingsreis in de wereld van Alzheimer en dementie, en vandaag ga ik op zoek naar geluk en dementie. En daarom ben ik vandaag bij Koor Eigenwijs in Zeist.”

“Ik ben Wout Lammers en ik ben getrouwd met Etta. Etta constateerde in 2015 ik heb dementie en een jaar later werd van de formele diagnose gesteld en het fijne van Etta is dus dat zij van meet af aan erkent heeft dat zij Alzheimer heeft.”

“Het koor Eigenwijs Zeist is bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ik heb het koor opgericht, omdat ik weet dat zingen heel erg goed is voor de mens, voor het brein, voor het lijf en voor de gezelligheid. Het bijzondere aan het zingen is dat er geen verschil is tussen personen met dementie en mantelzorgers. Zingen kan iedereen en geeft iedereen een fijn gevoel en er is geen ongelijkwaardige zorgsituatie, maar iedereen is volstrekt gelijkwaardig in het samen zingen.”

“Ik ben de dirigent van het koor en we zingen allerlei liedjes uit verschillende landen. Engels, Duits, Frans, Nederlands en ik zoek de liedjes uit op herkenbaarheid. En we hebben er enorm veel plezier in.”

“Vanwege afasie en de dementie is de tekst niet meer te volgen en als je met de vinger aanwijst kunnen mensen het gewoon blijven volgen. Het leuke is om met het koor te zingen, het ongelofelijke plezier wat mensen erin hebben en vaak blijven de liedjes ook nog heel lang in het hoofd zitten.Mensen met afasie, die dus moeilijk uit hun woorden kunnen komen, kunnen liedjes soms vloeiend zingen, dus die tekst zit er nog helemaal in en dat is natuurlijk een succesmoment als mensen dat beleven. Dus dat op zich is al waar je heel gelukkig van kan worden.”
“Het koor Eigenwijs is een vast ijkpunt in onze agenda geworden en niet gaan is onbespreekbaar, dus we gaan elke week naar huis toe met een tevreden gevoel en we hopen nog lang dit te kunnen doen.”

“Wil je meer video’s van mij zien, ga dan naar mijn YouTubekanaal Valies Ontdekkt en volg me op mijn ontdekkingsreis!”

(Visited 186 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Sabine 7 juni 2019 at 11:50

  Goed bezig Marlies !! Zullen veel mensen blij mee zijn. Wellicht treft het ons zelf wel…
  Mocht ik tips en tricks voor je horen waar dan ook meld ik me.

  Reply
  1. Ine 27 juli 2019 at 05:49

   Chapeau Marlies! ??
   Fantastisch initiatief voor dit groeiende probleem in onze maatschappij met de snel toenemende vergrijzing!
   We mogen onze ogen niet sluiten voor deze ziekte en veel mensen zullen hiermee te maken hebben in hun directe omgeving.
   De filmpjes zijn heel herkenbaar ??

   Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *