De Notaris

“Voor mijn YouTubekanaal ‘Valies Ontdekkt Dementie’ ben ik vandaag bij notaris Heleen Vaarten. Ze gaat me alles vertellen over het levenstestament, wat ik daarvoor moet regelen en ze geeft me veel tips. Ga je mee?”

“De term levenstestament is een beetje verwarrend want het suggereert dat het toch iets met de dood te maken heeft. Maar dat is niet zo. Het is een machtiging waarin je iemand aanwijst die al jouw  medische en financiële belangen kan waarnemen op het moment dat je dat zelf door Alzheimer of dementie niet meer goed zou kunnen.

En heel veel mensen denken: ‘Ja, maar we zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en zo lang één van twee nog helder is, dan loopt het allemaal toch wel door?’ Dat is niet zo! Vaak hebben mensen samen een huis, samen een bankrekening en als om welke reden die woning verkocht moet worden, dan kun je de helft van de woning verkopen maar de andere helft, die van je partner is die het niet meer zo goed kan beslissen, daar kun je niets mee. En als je verder niets geregeld hebt, dan ga je in dat geval naar de kantonrechter en die stelt dan een bewindvoerder aan en dat vindt niet iedereen fijn, dat je dan aan een ander (de kantonrechter) rekening en verantwoording moet afleggen.

Anderzijds is de kantonrechter wel iemand die je belangen goed behartigt, maar als je zegt: ‘Ik vertrouw 100, nee 200% op mijn partner, op mijn kinderen, of op iemand in mijn omgeving.’, dan kun je in een notariële akte vastleggen dat die persoon voortaan al je zaken gaat regelen. En het is belangrijk tijdig na te gaan denken over deze situatie die hopelijk nooit voorkomt. Maar als je het tijdig geregeld hebt dat dan de zaken gewoon door kunnen lopen, omdat je iemand het vertrouwen hebt gegeven, dan geeft dat heel veel rust op dat moment.”

(Visited 181 times, 1 visits today)